برای رسیدن به هر هدفی یا نقطه ای باید به یک برنامه مشخص پایبند بود و به دقیق ترین شکل به آن عمل کرد. برنامه ریزی از آن جهت حائز اهمیت است که برای ما راه را هموارتر و روشن تر میسازد و مانند یک نقشه برای دانش آموز عمل میکند. سال کنکور سرنوشت ساز ترین و مهم ترین سال تحصیلی یک دانش آموز در طول دوازده سال تحصیلش است، و با توجه به مدت زمان کم و بازه زمانی محدود این سال میبایست در برنامه ریزی کنکور هوشمندانه عمل کرد و روی وقت و آینده خود قمار نکرد.
اهمیت برنامه ریزی کنکور
اهمیت برنامه ریزی کنکور به چند دلیل است: نخست اینکه از هدر رفتن وقت و تلف شدن انرژی شما جلوگیری میکند؛ با توجه به نکاتی که درباره محدود بودن زمان در سال کنکور گفتیم نمیتوان نظمی که برنامه ریزی برای ما به ارمغان میآورد را نادیده گرفت. دوم اینکه وقتی شما ببینید پس از مدتی که برنامه خود را به طور دقیق انجام دادید نتیجه و ثمره تلاش های خود را در رسیدن به اهداف کوتاه مدت میگیرید. این ناخودآگاه به شما انرژی و انگیزه میدهد و کمک میکند این مسیر را تا انتها ادامه دهید.سوم اینکه مطالعات نشان داده ریشه تلاش نکردن اکثر افراد در مسیر منتهی به هدف خود این است که نمی دانند از کجا شروع کنند و دچار سردرگمی و بلاتکلیفی هستند؛ برنامه ریزی راه را برای شروع روشن میکند.
چهارم: وقتی یک دانش آموز برنامه درسی و مطالعه خود را میداند و مسیرش مشخص است اضطراب و نگرانی کمتری را با خود حمل میکند و از سلامت روحی بیشتری برخوردار است و این آرامش خاطر برای دانش آموز بازدهی بیشتری را در هنگام مطالعاتش برای او به ارمغان میآورد.
پنجم و حرف آخر: عمل کردن پیوسته به برنامه بازتاب شرطی ایجاد میکند، یعنی ذهن انسان هنگامی که در ساعات مشخصی از روز به طور مدام یک عمل مانند مطالعه را انجام میدهد بعد از مدتی که این کار برای او تبدیل به روتین یا عادت میشود یادگیری و ظرفیت ذهن نیز افزایش مییابد.
بیشتر بخوانید : روش صحیح درس خواندن برای کنکور
بایدها و نبایدها برای برنامه ریزی کنکور
برای موفقیت در این آزمون مهم لازم است تا برخی کارها را بیشتر و برخی را اصلا انجام ندهید با ما همراه باشید تا این نکات کلیدی را با شما در میان بگذاریم :
هدف های بلند مدت و کوتاه مدت تعیین کنید:
اگر هدف نهایی و بلند مدت شما برای مثال قبولی در رشته پزشکی است مسیر رسیدن به آن را مانند چند اجزای در کنار هم تصور کنید؛ مانند: رسیدن به درصدی بالا در یک درسی که در آن احساس ضعف میکنید و سپس گرفتن تراز بالا در آزمون چند ماه بعد.
انگیزه و تلاش خود را در تمام طول مسیر حفظ کنید:
اشتباهی که بسیاری از دانش آموزان کنکوری انجام میدهند این است که برای شروع یک برنامه بسیار سنگین را طراحی میکنند و حتی تا چند ماه به این شیوه ادامه میدهند و به آن عمل میکنند در نتیجه بعد از مدتی خسته میشوند و اصطلاحا جا میزنند. دانش آموزانی که بیش از حد توان خود برنامه درسی خویش را در ابتدا سنگین طرح میکنند فراموش میکنند مهم ترین نکته در عمل به یک برنامه ریزی حفظ پیوستگی آن است.
اولویت بندی کنید اما یادتان نرود تنوع درسی خود را حفظ کنید:
نکته بدیهی در برنامه ریزی کنکور این است که روی درس هایی که ضریب بالاتری دارند سرمایه گذاری بیشتری کنیم و وقت و انرژی بیشتری به این دروس اختصاص دهیم اما اگر ما در تمام مدت این بازه زمانی یک ساله دو یا سه درس محدود را مطالعه کنیم علاوه بر اینکه احتمال به دست آوردن یک تراز کلی خوب را برای ما پایین میآورد این تهدید را به وجود میآورد که ما از مطالعه منسجم و مفید متداوم کنار بکشیم یا [زده] بشویم. حفظ تنوع مطالب درسی علاوه بر اینکه راندمان و بازدهی بهتری دارد این تهدید را از ما دور میکند.
از مرور کردن مطالب درسی خود و استراحت غافل نشوید:
فراموش نکنید کلید ثبت کردن اطلاعات در حافظه بلند مدت تکرار و مرور مدام آن است. بعد از هر چهل و پنج دقیقه مطالعه یک ربع استراحت کنید یا بعد هر یک ربع مطالعه دو یا سه دقیقه برای رفرش کردن بدن و ذهن خود وقت بگذارید. از خواب استاندارد و با کیفیت نیز غافل نشوید.
با دانستن این نکات و بایدها و نبایدها برای برنامه ریزی کنکور در سال 1399 با دقت و هوشمندانه عمل کنید.