برای همه ما پیش ما آمده که ساعت های متوالی زیادی را صرف مطالعه و درس خواندن میکنیم اما به اندازه ای که تلاش کردیم به بازدهی و نتیجه گیری مطلوب نمیرسیم. یکی از اصلی ترین دلایلی که این مشکل را برای ما به ارمغان میآورد نداشتن یک برنامه ریزی صحیح برای درس خواندن است. یک برنامه منسجم به ما کمک میکند با مقدار مطالعه درست به هدفی که میخواهیم نزدیک تر شویم. این کار می تواند ما را برای برنامه ریزی کنکور آماده نماید.
موثر ترین روش ها دربرنامه ریزی صحیح برای درس خواندن:
حال که از اهمیت یک برنامه درسی آگاه شدید وقتش رسیده که با رعایت چندتا از موثرترین روش ها در برنامه ریزی صحیح برای درس خواندن آن را برای خودتان شخصی سازی کنید.
1-هر هفته برنامه ریزی کنید: یکی از مهم ترین اشتباهاتی که یک دانش آموز یا دانشجو در هنگام برنامه ریزی مرتکب میشود برنامه ریزی غیرواقعی است؛ توقع بیش از حد خود یا در نظر نگرفتن ساعاتی که برای برنامه های غیردرسی به آن نیاز داریم منجر به این اشتباه میشود. برنامه ریزی ماهانه و روزانه به این دلیل نامناسب است که امکان ویرایش بیش از حد به شما میدهد. ما نمیدانیم در طول یک ترم چه اتفاقاتی برای ما رخ میدهد شاید درسی که آن را نقطه قوت خود به حساب میآوردید در طول یک بازه زمانی دراز مدت به نقطه ضعف شما دچار شود یا مشکلات و خستگی روزانه شما را از برنامه خود بسیار دور کند. بنابراین برنامه هفتگی عاقلانه و مناسب ترین بازه زمانی برای برنامه ریزی است.
2-یک جدول درست کنید: چه با قلم یا خودکار و روی کاغذ چه درست کردن چارت و ستون با برنامه های گرافیکی اولین گام برای تهیه یک برنامه ریزی درسی است. جدول خود را طراحی کنید و همیشه آن را در دیدرس خود قرار دهید.
3-به خود و کلاس های درسی توجه کنید: نقاط قوت و ضعف خود را شناسایی کنید برای مثال اگر در درسی ضعیف هستید وقت و سرمایه گذاری بیشتری روی آن درس داشته باشید و بالعکس اگر درسی را به خوبی بلد هستید و روی آن تسلط کافی را دارید زمان کمتری را به آن اختصاص دهید و به مرور مطالب اکتفا کنید. بستگی به درسی که همان روز در کلاسش شرکت کردید آن را مطالعه کنید برای مثال بعضی دروس مانند ریاضی یا فیزیک و … را همان روز در خانه تمرین کنید تا آن را با ناخودآگاه خود بیشتر آشنا کنید و در حافظه بلند مدتتان ثبت شود و اگر درسی مانند تاریخ یا دینی یا جامعه شناسی که اصطلاحا دروس [فرار] به شمار میرود
را در کلاس آموختید حداقل یک یا دو روز بعد آن را مطالعه کنید و وقت بیشتری برای مرور کردن مطالب آن درس در آینده باقی بگذارید.
4-به برنامه خود وفادار بمانید:بسیاری از روزها خستگی، فشار درسی یا مشکلات شخصی انسان را از روتین خود دور میکنند اما اگر رسیدن به هدف برایتان مهم باشد مشکلات اینچنینی برایتان مانند موانعی میشوند که پریدن از آنها آسان است. با نگهداشتن برنامه درسی خود و عمل کردن دقیق به آن تا حد ممکن؛ هر اندازه میزان مطالعه برایتان عادت خواهد شد و به جایی میرسید که این روتین برایتان دغدغه غیر قابل تحمل نخواهد شد.
5-به ساعات غیردرسی و روح خود توجه کنید: بعد از هر چهل و پنج دقیقه مطالعه یک ربع وقت استراحت را در جدول خود قرار دهید. برای اهداف کوتاه مدت جایزه های کوچک تعیین کنید و خودتان را دوست داشته باشید. به خودتان بیش از حد توانایی خود فشار نیارید و در آخر فراموش نکنید که سلامتی شما مهمترین نکته است.
بیشترین بازدهی در هنگام مطالعه برنامه ریزی درسی:
در آخر این نکته را فراموش نکنید که با شناخت از خود بتوانید از از روشی هنگام مطالعه بهره ببرید که بیشترین میزان گیرایی را برای شخص شما دارد برای مثال بسیاری از بلند بلند خواندن و قدم زدن حین مطالعه به درک بیشتری از معنا و مفهوم یک درس میرسند تا با خلاصه نویسی یا سوال و جواب. روش مطالعه خود را در برنامه درسی خودتان لحاظ کنید تا به بیشترین بازدهی در هنگام مطالعه برنامه ریزی درسی خود برسید. و از این نکته غافل نشوید که انتخاب یک متد یا روش مطالعه به معنای نفی یا حذف یک روش دیگر نیست. چند روش را در کنار یکدیگر به کار بگیرید و مطالعه خود را تا بیشترین حد ممکن شخصی سازی کنید. امیدواریم این مطالب شمارا در برنامه ریزی صحیح برای درس خواندن هدایت کند.